Le centre medical Docteur Hellgren Docteur Meller Docteur Pizzuto Docteur Vanderstuyft-Saikali docteur Schoofs laboratoire delegues medicaux contact
 

TIPS VOOR EEN VEILIGE VAKANTIE

A. VOEDSEL EN WATER

Het eten of drinken van besmet voedsel of water kan leiden tot de gekende "reizigersdiarree", een onschuldige maar vervelende kwaal. Ook andere infectieziekten kunnen zo opgelopen worden (parasitaire aandoeningen, wormziekten, amoebiasis, dysenterie, enz.). Om dit te vermijden kan je de volgende regels in acht nemen:

– alle gebakken of gekookt voedsel dat onmiddellijk verbruikt wordt, is veilig.

– voedsel dat je zelf koopt, zorgvuldig wast en schilt (fruit liefst DIK schillen) is ook veilig behalve vleeswaren (bakken of koken is hier de regel!).

Dus, oppassen voor: – niet zelf bereide slaatjes, groenten of fruit

– opgewarmd of warmgehouden voedsel.

– water is veilig wanneer het gekookt werd (of wanneer het zo warm was dat je je hand er niet kon insteken).

Flessenwater (mineraalwater) is ook veilig, tenminste wanneer de fles in je bijzijn geopend wordt. Zuiver water kan je ook bekomen met behulp van chemische desinfectiemiddelen. Filteren alleen is onvoldoende tenzij je beschikt over gespecialiseerd materiaal.

– IJs is net zo veilig als het water dat er voor gebruikt werd. Ook met ijsroom moet je erg voorzichtig zijn.

– Een etentje bij de plaatselijke bevolking is erg bekoorlijk maar kan om bovenstaande redenen risicovol zijn.

B. ZWEMMEN

Contact met vervuild of besmet water kan huidinfecties of huidirritaties veroorzaken. Je kan er ook een infectieziekte met koorts, moeheid, soms braken of diarree, van krijgen. Wanneer contact met water niet te vermijden is (b.v. het doorwaden van een rivier), dan doe je dat best stroomopwaarts van een nabijgelegen dorp. Zwemmen in zout water is zonder gevaar tenzij er duidelijke vervuiling is (de aanwezigheid van een riool, e.d.) of als er kwallen in voorkomen. Kwallebeten geven meestal heftige huidreacties met roodheid, zwelling en felle jeuk. Een ontstekings- en jeukwerende zalf of in erge gevallen een doktersconsult kan aangewezen zijn. Helder, stromend water of water dat voldoende gechloreerd is (zwembaden) levert ook geen gevaar op.

C. INSEKTEN

Insektebeten kunnen erg lastig zijn (pijn, jeuk, zwelling) en ze kunnen ook bepaalde ziekten veroorzaken zoals malaria, gele koorts, enz.

Tegen bovengenoemde ziekten kan je je beschermen door inname van pillen (b.v. kinine bij malaria) of door vaccinatie. Hiervoor moet je je dokter raadplegen. Om insektebe-ten te voorkomen kan je gebruik maken van speciale produkten (zalf, spray, vloeistof) waarmee je je huid insmeert. Een muskietennet, vooral voor jonge kinderen, is ook heel doeltreffend. Indien je toch gestoken of gebeten wordt, kan je een pijn- en geukstillende zalf gebruiken. Altijd eerst de wande grondig ontsmetten en een eventuele angel verwijderen.

D. SEXUELE CONTACTEN

Om je te beschermen tegen sexueel overdraagbare aandoeningen (gonorree, herpes, syfilis, AIDS, enz.) is een juist condoomgebruik en vermijden van wisselende en onbekende partners, de enige veilige methode.

Het is aan te raden om de condooms in ons land te kopen en ze later te gebruiken met een wateroplosbaar glijmiddel (b.v. KY-gel).

E. ZONNEN

Het is ook belangrijk je huid voldoende te beschermen tegen de zon. Teveel zon veroorzaakt zonnebrand (rode en pijnlijke huid) en op langere termijn kan het leiden tot vroegtijdige huidveroudering en een verhoogde kans op huidkanker.

Neem de volgende regels in acht:

– een doorsnee-huid verdraagt ongeveer 20 minuten middagzon. Dit kan verlengd worden door het gebruik van een zonnecrème met de juiste beschermingsfactor voor jouw huidtype. Deze crème moet wel regelmatig opnieuw aangebracht worden.

– ook bij een frisse wind, in de sneeuw of in het water kan je huid verbranden door de zon.

– afhankelijk van je huidtype, kan een zonnebankkuur bescherming bieden.

F. CREEPING ERUPTION

Nu nog een woordje over "creeping eruption". Het gaat eigenlijk om een infectie met mijnwormen die normaal bij honden of katten voorkomen. Wanneer ze een mens infecteren (bij blootvoets lopen, vooral op stranden), geraken ze niet verder dan de huid, waar ze een ongevaarlijke maar irriterende uitslag veroorzaken.

Dus: niet blootsvoets lopen, vooral op stranden en ook op terreinen waar veel honden komen; de strook strand onder de hoogwaterlijn is echter veilig.

 G. REISZIEKTE

Je kan dit trachten te voorkomen door de volgende tips in acht te nemen:

– neem plaats in het vervoermiddel waar je het minste last hebt van de beweging.

– zorg voor een goed oogcontact met de omgeving.

– zorg voor voldoende frisse lucht.

– blijf zo ver mogelijk uit de buurt van andere reiszieke passagiers.

– neem lichte maaltijden en wees matig met alcohol.

Eventueel kan je je huisarts vragen een medicamenteus hulpmiddel voor te schrijven.

H. REISAPOTHEEK

Het is nuttig om toch enkele medicamenten bij je te hebben wanneer je op vakantie vertrekt.

Een middel tegen:

– diarree (imodium)

– slechte spijsvertering (motilium)

– insektebeten (onctose)

– huidinfecties (fucidin)

– koorts en pijn (paracetamol)

– je eventuele onderhoudsmedicatie.

Je kan je huisarts vragen de nodige medicamenten voor te schrijven.

Prettige vakantie!

 

 
Sunday, April 28, 2024
[2] Visitors Currently Online